[logó]
XXX. évfolyam, 2020/1. január–február

[borító hátlap] [borító front]



t a r t a l o m
 
kortárs
Gyimesi László Ambrus püspök éneke
Ballai László Világ
Köves István Versek
Harencsár László A szélmalom utolsó tánca
Barna T. Attila Magyar rapszódia
Szarka István Frissít a gép
Kutas József A Világoskék-harisnyás Kisasszony
Kántor Zsolt Versek
Magén István Apokrif
Debreczeny György Versek
Petz György A hölgy és a lovag
Damm Diána nincs út
Metz Olga Sára mentőhajók kikötése tilos
Berényi Klára Második kapu
Szepesi Zsuzsanna Nyomor-örvény
Szombati István Köznapi történetek
Ádám Orsolya Versek
Jóna Dávid Találkozás
Sztaskó Richard Vázlatok
Egry Artúr Versek
Veres Tamás Postumus
Fövényi Sándor Versek
Zimonyi Zita Elkótyavetyélt rubinok
Oláh András Versek
Király Gábor Hajnalt erjeszt
Túri Bertalan Eszter
Németh András Versek
Siska Péter Versek
Sebestyén József Klein úr
Csontos Márta Versek
Gajdos András Versek
 
görbe tükör
Pankovits József „Orban ágyúja”
Gajdos László Helyzetelemzés
Jahoda Sándor Drámai etűdök
 
megmentett oldalak
Györe Imre Puskagolyók
Györe Imre Szép álmokat
 
in memoriam
Gábor Andor A magyarokhoz
Gábor Andor Horthy-jubileum
Gábor Andor Szégyenletes híresség
 
vallomás
Szepes Erika Köszöntés
Kenyeres Zoltán Erdély és sok minden
 
fókusz
Kicsi Sándor András Kutyafajták könyve
 
műhely
Farkas Csaba Bólya Péter emlékezete
Kántor Zsolt Rekonstruált gravírozás
 
mérleg
Szalontai Imre Kvantumfizika – a hiányzó láncszem
 
olvasólámpa
Bistey András Az iszlámról – elfogultság nélkül
(J. Nagy László: Iszlám és politika)
Jahoda Sándor Aki felkészült a felkészültekből
(Lajtos Nóra: A Szerzőbe oltott tisztelet jogán)
Büki Péter Ja, azt még nem is meséltem, Gyöngyikém…
(Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak)

Földeák Iván
Ketten egy verseskötetről
Aki versbe megy haza
(Gajdos András: Vitorláz a pillanat)
Farkas Csaba A hajnalból minden lehet
(Gajdos András: Vitorláz a pillanat)
 
Indián művészeti alkotásokkal

G Y Á S Z H Í R

Fájdalmas veszteség érte folyóiratunk ol­­va­­sóit és szer­­kesz­­tőit: 2019. november 11-én, 90 éves korában elhunyt WIRTH ÁDÁM marxista fi­­lo­­zó­­fus, tár­­sa­­da­­lom­­tu­­dós. Éveken át a Valóság cí­­mű folyóirat főszerkesztője, a Politikai Fő­­is­­ko­­la ta­­nára, majd a Filozófia Tanszék vezetője, ké­­sőbb a Főiskola rektor-helyettese volt. Meg­­je­­lent könyveiben a mar­­xista filozófiával, a tár­­­sa­­dalmi struktúrákkal, a tulaj­­don­­formákkal, a tár­­sadalom szellemi életével és a tu­­dat­­for­­má­­lás­­sal foglalkozott. Az Ezredvégben az ala­­pí­­tás kez­­deti éveitől folya­­ma­­to­­san jelen volt ér­­té­­kes tanul­­má­­nyai­­val. Súlyos stroke be­­tegségét túl­­élve vissza­­nyerte szellemi ép­­sé­­gét, az utóbbi két évben csaknem tizenöt írá­­sá­­ban osztotta meg olvasóival személyes ol­­vas­­­mány­­él­­mé­­nyeit, és fejtette ki társadalmi né­­ze­­teit Ady Endre szellemiségét követve.




HELYREIGAZÍTÁS

Múlt évi utolsó, november-­decemberi számunk belső nyolc, római számokkal jelzett, avant­­gard képeket bemutató oldalunk szín­­bontása során nyomdai mulasztás történt, minek követ­­kez­­tében a művek nem eredeti harsány színeikben jelentek meg. Az alkotásokat valódi szépségükben megtekinthetik honlapunkon.




Csák Máté földjén címmel megjelent a Nagy Lajos Társaság 2019. évi an­­to­­ló­­giá­­ja. Korlátozott példányszámban 1500,-Ft térítés ellenében meg­­vá­­sá­­rol­­ha­­tó hétfői félfogadási időben az Ezredvég szer­­kesz­­tő­­sé­­gében.




E számunk kiadásához támogatást nyújtott
a GÁBOR ANDOR ÍRÓI JUTALOMDÍJ




Tisztelt Előfizetőink, Kedves Olvasóink!

A jövő évben 30. évfolyamában lépő folyóiratunk igen súlyos anyagi helyzetben van. Az utóbbi években csaknem teljesen megszűntek a pályázati lehetőségek, egyetlen rendszeres támogatónk a GÁBOR ANDOR ÍRÓI JUTALOMDÍJ. A személyi jövedelemadóból felajánlható 1%-os támogatásból a tizenöt évvel ezelőtti 500.000 forinttal szemben 2019-ben mindössze 110.816 forint folyt be. A Magyar Posta díjszabása számunkra ismételten kedvezőtlenül változott, a folyóirat terjedelmének esetleges csökkentése nem jelentene számunkra meg­­ta­­ka­­rí­­tást. Ugyanez érvényes a nyomdaköltségre is.

A szerkesztők továbbra is önkéntes felajánlásként, úgymond társadalmi munkában végzik tevékenységüket, a folyóiratnak alapításától kezdve soha nem volt munkaviszonyban álló alkalmazottja. Szerzőink közül sokan lemondanak a mégoly csekély szerzői honoráriumról is. Az előfizetői díjakból és az eladott példányokból származó bevétel természetesen fontos forrás, de csak igen csekély mértékben járul hozzá a kiadásokhoz.

A folyóirat fennmaradása érdekében adománygyűjtésre szeretnénk felkérni elő­­fize­­tőinket, olva­­sóinkat, szerzőinket, egyben köszönetet mondunk az előző fel­­hí­­vá­­sun­­kat kö­­ve­­tő­­en be­­ér­­ke­­zett tá­­mo­­ga­­tá­­sok­­ért. A folyóiratot kiadó Az Ezredvég Alapítvány a folyóirat és a Z-füzetek megjelentetésén kívül semmilyen más tevékenységet nem folytat. Az Alapítvány nyitott, annak számlájára sárga postai csekken vagy banki átutalással alkalmanként vagy rendszeresen tetszőleges támogatási összeg utalható át az OTP 11784009 20300027 szám­­lá­­já­­ra, melynek tulajdonosa Az Ezredvég Alapítvány. Amennyiben az adományt vál­­lal­­ko­­zás utalja át, mely azt költségként leírhatja, ahhoz a szükséges igazolást ter­­mé­­sze­­te­­sen kiadjuk.

Előfizetőink a jövőben is két kategóriában fizethetnek elő: akik csupán az Ezredvégre kívánnak előfizetni – az éves előfizetői díj 3500 Ft, a féléves 1750 Ft. Akik igénylik a továbbiakban is szerzőink Z-füzetei egyikének csatolását, évi 4500 Ft, vagy félévenkénti 2500 Ft előfizetési díj mellett kaphatják meg a folyóirattal együtt. Az egyes példányok bolti ára 500 Ft. Bízunk abban, hogy jelenlegi előfizetőink, olvasóink, szerzőink toboroznak újabb olvasókat is folyóiratunk számára, hogy annak fennmaradása biztosítható legyen.


Következő számunk márciusban jelenik meg